top of page
Foto van schrijverMarleen Regterschot

Interview verduurzamen

Bijgewerkt op: 17 apr

Februari staat in het teken van verduurzamen bij With Care hospitality. Maar wat is verduurzamen nu eigenlijk en wat betekent dit voor jou? Wij vroegen het onze collega Hermijntje Drenth, werkzaam bij PART zorg. Hermijntje is teamleider verduurzamen binnen PART zorg. Volgens haar en volgens ons allen het belangrijkste onderwerp van deze eeuw.


Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Voor mij betekent dit eigenlijk:


“Spaarzamer omgaan met grondstoffen om de aarde langer leefbaar te laten houden.”


Voordat ik me echt ging verdiepen in verduurzaming en wat ik daarvoor zou kunnen doen, merkte ik dat het onderwerp bij mij soms negativiteit opwekte. Bij het zien van verschillende natuurdocumentaires blijkt dat er eigenlijk al veel is verwoest. Dat vond ik echt vreselijk om te zien! Ook wanneer ik over het thema praat met anderen is het gesprek soms negatief, want bijna alles wat we doen heeft een impact op het klimaat. Nadat ik een workshop heb gevolgd over duurzaamheid en het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn, probeer ik er een positieve draai aan te geven. Alle kleine beetjes helpen en ik denk nu meer na over het verschil dat we wél kunnen maken.


Het boek de verborgen impact biedt bijvoorbeeld keuzebomen waarbij uitleg gegeven wordt over welke keuzes de meeste impact hebben. Een voorbeeld hieruit: kies je voor een komkommer die biologisch is en in plastic is verpakt of een komkommer die niet biologisch is en niet in plastic is verpakt? Een ander voorbeeld: zou je minder moeten gaan vliegen of zou je de auto wat vaker laten staan? Ik vind het ook belangrijk om veel over dit onderwerp te praten, zodat we elkaar ook bewuster kunnen maken van keuzes om duurzamer te worden.


Wat doe jij aan duurzaamheid?

Tijdens een bureaubijeenkomst van PART zorg & With Care hospitality kwam het thema duurzaamheid naar voren en nadat ik enkele weken later die workshop had gevolgd, dacht ik, daar wil ik mijzelf voor inzetten. Zo gezegd, zo gedaan, en nu een paar maanden later hebben we een team dat bezig is met het opzetten van een plan van aanpak om With Care hospitality en PART zorg verder te verduurzamen en bewuster te maken in hun keuzes.


Als ik naar mij persoonlijk kijk, ben ik bezig om steeds bewustere keuzes te maken en te kiezen voor de beste opties zodat ik mijn levensstijl kan behouden op een duurzamere manier. Ook ga ik het gesprek aan met de mensen om me heen om hen bewuster te maken van hun keuzes en probeer ik hen hierbij te inspireren.


Daarnaast staat hier thuis de verwarming altijd op 15 graden. Het begon eerst als een grap, hoe lang kunnen we de verwarming niet aanzetten? Nu hebben we ervoor gekozen om deze standaard op 15 graden te zetten en met een dekentje en een dikke trui onszelf warm te houden. Dat scheelt natuurlijk behoorlijk veel, ook in de kosten. Toch heb ik ook een keuze gemaakt die ik in mijn levensstijl behoudt: het eten van vlees, maar dan wel bewust. Zo matig ik mijn vleesgebruik en kies ik er bewust voor om meer kip te eten, dit heeft minder impact op het klimaat dan wanneer je varkens- of rundvlees eet. Ik krijg vaak commentaar op dat ik vlees eet:


“Je bent niet vegetarisch, maar je bent wel druk bezig met het maken van bewuste keuzes als het gaat om verduurzamen?”


Ook ik doe inderdaad dingen als vliegen, spullen kopen, dingen die niet goed zijn voor het klimaat. Ik denk dat het niet haalbaar is om alles goed te doen, maar dat betekent niet dat je dan net zo goed niets kan doen. Ik probeer dus naast mijn minder duurzame keuzes ook duurzame keuzes te maken: meer biologische producten kopen, CO2-compensatie en vrijwel niet met de auto te reizen. Juist om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in het verduurzamen is het belangrijk om niet alle keuzes op een weegschaal te leggen en af te keuren. Dat werkt volgens mij namelijk averechts, want je focust je dan erg op wat mensen allemaal niet goed doen. Daarnaast zijn verschillende thema’s voor verschillende mensen belangrijk in hun leven. De één vliegt veel en maakt een verschil door minder vaak te vliegen. Terwijl de ander nooit vliegt, maar wel veel vlees eet en daar een verschil in kan maken. Ik denk dat we ons ver van ‘blaming’ en ‘shaming’ moeten houden en moeten kijken naar welke veranderingen we met elkaar kunnen maken. Ervan uitgaande dat iedereen het beste voor de wereld wil.


Wat doen PART zorg & With Care hospitality aan duurzaamheid?

Tijdens de bureaubijeenkomst in september 2021 is het thema aangekaart. Inmiddels zijn we een paar maanden verder met een team van 4 collega’s druk bezig om een plan van aanpak te maken en uit te voeren. Hierbij willen wij als organisatie voorloper worden als het gaat om het verduurzamen als bedrijf. Omdat we een groot bereik hebben, hopen we hiermee ook iedereen om ons heen, inclusief andere organisaties, te inspireren en te stimuleren.


Het staat nog in de kinderschoenen, maar we gaan er zeker voor om dit jaar van start te gaan met de eerste acties. We denken eraan om een nulmeting te doen van onze CO2-voetafdruk en aan de hand daarvan korte en langetermijndoelstellingen en acties op te stellen, verdeeld in verschillende thema’s. Daarnaast richten we ons op bewustwording onder collega’s, onder andere door het maken van een duurzaamheidskalender.


Verder is PART zorg al een aantal jaar bezig om het wagenpark zoveel mogelijk elektrisch te maken en op kantoor zuinig te zijn door de verwarming lager te zetten. Ook maken we gebruik van Shuttle, dit is een mobiliteitspas waarop je kan zien wat je verbruikt tijdens je reis met het OV of de auto. Kortom, we zijn druk bezig met het uitzoeken hoe we onze eigen CO2-voetafdruk kunnen verkleinen en streven ernaar om de werknemers, klanten en onze kennissenkring te enthousiasmeren om te verduurzamen.


Waar valt volgens jou nog veel te winnen op het gebied van duurzaamheid?

Heel veel bedrijven doen ‘iets’ met duurzaamheid of willen iets gaan doen op het gebied van duurzaamheid, maar de beweging hierin gaat heel langzaam. De urgentie wordt echt onderschat. Bedrijven kunnen grotere stappen zetten, maar dan moeten we wel rigoureuze keuzes durven te maken. Het kost tijd, geld en energie, maar het is eigenlijk geen keus meer. Daarnaast zijn er ook subsidies en regelingen beschikbaar die de kosten kunnen verminderen.


In ieder geval zijn impactvolle keuzes nodig. Als werkgever kan je bijvoorbeeld kiezen voor een groene arbeidsovereenkomst, waarbij je de medewerkers beloont die duurzame keuzes maken. Denk hierbij aan een kilometervergoeding voor fietskilometers of extra vakantie-uren als je met de trein of fiets op vakantie gaat. Of als bedrijf enkel vegetarisch eten aan te bieden: je verplicht mensen nergens toe, maar moedigt groenere keuzes aan. Deze keuzes kunnen op weerstand stuiten, maar zouden wel impact hebben. Betrek ook je werknemers bij de duurzaamheidskeuzes die gemaakt worden: weet wat voor hen belangrijk is, en onderschat ook niet wat voor innovatieve ideeën hierdoor naar boven kunnen komen.


Welke tip wil jij meegeven om duurzamer te worden?

Laat je niet ontmoedigen! Mensen die hun levensstijl niet willen aanpassen kunnen negatief zijn over duurzaamheid. Daarnaast heb je zelf niet alles in de hand en zijn er vervuilende sectoren, bedrijven en landen die je niet kan beïnvloeden. Toch maken jouw keuzes een verschil. Verduurzamen kan niet perfect, maar alle kleine beetjes helpen. Begin ergens en probeer je erin te verdiepen. Er zijn veel goede initiatieven die je kunnen helpen en enthousiasmeren bij het maken van je keuzes. Denk bijvoorbeeld aan de Ocean Clean-up of de stichting Think Big, Act Now. Je hoeft je leven niet volledig om te gooien om te verduurzamen, alle kleine beetjes helpen en tenslotte:


“ Spread the word! ”





57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page